måndag 21 september 2015

Veckobrev 39


Hej!

Nu ska tekniken fungera igen, vi håller tummarna att allt går väl.
Innehållet i veckan har varit ganska blandat.
I måndags åkte våra språkrör, Tuva, Lovisa och Jesper, till SVT för ännu en inspelning i Retorikmatchen. I tisdags var det dags för skoljoggen, och vilken tur vi hade med vädret!
I fredags serverades det glass med tillbehör eftersom vi varit så framgångsrika så här långt i Retorikmatchen.  Däremellan har vi bedrivit en hel del undervisning. i svenska har eleverna fått som jag tidigare skrivit, en läxa i ordkunskap. Orden fanns på papper att öva på och på bloggen. Eleverna ska denna vecka vara klar med sina faktatexter, så att vi kan gå vidare till nästa genre.
I engelska ska arbetet med "Speakers corner" vara färdigt.
Genom ett intiativ från Eva, vår textillärare, har vi fått brevvänner från Metz, som ligger söder om Luxemburg. Verkligen spännande! Vi skriver på engelska, den som vill får även skriva på franska.Våra brevvänner är 11-12 år och går i ett kloster.  De behöver träna på sin engelska, så de skriver inte på franska.

Vi har tre olika typer av matematikundervisning i veckan.
1: problemlösning i grupp. Denna vecka fick eleverna konstruera egna problem att lösa, utifrån några bilder. Det var fantastiskt intressant att höra elevernas diskussioner
2: Färdighetsträning. Alla elever arbetar på sin egna nivå med de fyra räknesätten. Några behöver fortsätta att träna in multiplikationstabellerna för att kunna komma vidare i sin matematikutveckling. Se gärna till att de tränar hemma. Det finns gott om gratis appar och program för detta.
3: Teoretisk genomgång. Denna vecka pratade vi om talföljder fast som hemliga meddelanden med kodnycklar.

Här kommer några kluringar att fundera över hemma:
9 7 11 9 13 _ _ _

100 70 55 47,5 _ _ _


Två av tre grupper gjorde sina experiment i veckan. Väldigt bra gick det och alla höll säkerheten.
Den tredje gruppen arbetar med ett annat experiment och är fortfarande på planeringsstadiet.

Vi fick en extra bildlektion i veckan så alla fick göra ett gathörn i perspektiv. Vi kommer att ställa ut i ljushallen dessa fantastiska alster.

I naturvetenskap har vi börjat med området astronomi. Det kommer att bli textläsning, filmklippstittande, diskussioner och resonemang samt arbete i arbetsböckerna. Många inser att de behöver arbeta mer koncentrerat och även arbeta en stund efter skolslut för att hinna med.


Vi hoppas att ni sett över era samtalstider och meddelar oss  alla former av ändringar så fort som möjligt.
Glöm inte att titta på Barnkanalen 29/9 19:25 Då sänds första avsnitten av Retorikmatchen. Kan även ses på URplay.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar